Занимљиве чињенице о безбедности

Сваки дан чујемо огроман број митова који се представљају као чињенице о безбедности, а који нису утемељени у истраживањима или потврђеним чињеницама. Ови митови се формулишу тако да звуче добро и да привуку нашу пажњу. У многим случајевима, људи који шире ове дезинформације и сами верују у њих. Међутим, ми се као професионалци задужени за безбедност не бавимо дезинформацијама, и наше тврдње поткрепљујемо искључиво доказаним чињеницама. Како бисмо вам помогли да разликујете стварне повреде од лажних пријава, прочитајте 10 кратких чињеница о безбедности на раду.

1. Опада број смртних случајева

Број смртних случајева опао за 62%, а број повреда за 42%

Од оснивања Управе за безбедност и здравље на раду 1971. године, број смртних случајева на радном месту се смањио за 62% (1) , док је број случајева повреда на радном месту и болести повезаних са радом опао за 42% (2) . Истовремено се број запослених у приватном сектору у САД удвостручио, односно повећао са 56 милиона запослених у 3,5 милиона предузећа на 114 милиона запослених у 7 милиона предузећа. (3)

2. Безбедност је непроцењива

Повреде на радном месту и болести повезане са радом коштају више него све врсте рака заједно

На пример, у студији коју је финансирао Национални институт за безбедност и здравље, професор наука јавног здравља Џ. Пол Ли са Калифорнијског универзитета у Дејвису тврди да су трошкови повреда на радном месту и болести повезаних са радом износили 250 милијарди долара за 2007. годину. Из тога следи да је цена проблема безбедности и здравља на радном месту виша од терета који представљају све врсте рака заједно.

3. Поврат улагања

Послодавци остварују добит од 3 долара на сваки долар уложен у безбедност на радном месту

Деведесет пет одсто руководилаца компанија тврди да безбедност на раду позитивно утиче на финансијске резултате компаније, наводи се у резултатима Студије о безбедности на раду коју је извршила “Liberty Mutual Group, водећа осигуравајућа кућа у држави у сектору обезбеђивања компензација радницима на основу осигурања. Од ових руководилаца, 61% верује да њихове компаније остварују поврат улагања у износу од 3 или више долара на сваки долар уложен у побољшање безбедности на раду.

Ова студија је такође потврдила да су руководиоци свесни да се предности безбедности на радном месту не односе само на нето добит компаније, и 70% њих тврди да је заштита запослених водећа предност заштите на раду.

4. Превисок број смртних случајева

6.000 људи умре дневно од последица повреда на раду

Према Међународној организацији рада, у просеку 6.000 људи премине сваког дана од последица несрећа на радном месту или болести повезаних са радом, што је укупно 2,2 милиона смртних случајева на годишњем нивоу. Од наведеног броја, 350.000 смртних случајева је узроковано повредама на радном месту, а више од 1,7 милиона је последица болести повезаних са радом. Такође, несреће на путу до посла повећавају овај број за још 158.000 смртних случајева.

5. Безбедност је кључна

Програми усмерени на безбедност на раду смањују број повреда за 50%.

Према наводима Америчког друштва инжењера заштите, свеобухватан програм заштите на раду може да смањи вероватноћу повреда на раду до 50%.

6. Предузмите превентивне мере

Опасне супстанце су узрок 10% случајева рака коже.

Међународна организација рада наводи да опасне супстанце представљају узрок смрти приближно 438,000 радника годишње, и процењује се да је узрок 10% свих случајева рака коже излагање опасним супстанцама на радном месту.

7. Тестови су важни

Приближно 75% корисника забрањених супстанци је запослено

Према наводима OSHA за 2005. годину, од 17,2 милиона корисника забрањених супстанци који имају 18 или више година, 12,9 милиона (74,8%) је било запослено, са пуним или половином радног времена. Такође, истраживања показују да у случају 10-20 процената радника који премину на радним месту тестови буду позитивни на алкохол или друге дроге.

8. Расте број казни

Казне OSHA се најчешће односе на кршење прописа за заштиту од пада са висине и постављање скела

Према наводима OSHA, стандарди који су се најчешће кршили током протекле године су стандарди за заштиту од пада са висине и постављање скела.

9. Паузе живот вреде

Прекомеран умор је узрок 25% свих повреда на раду

Према Индексу безбедности на раду који објављује осигуравајућа кућа “Liberty Mutual”, преко- меран умор, повреде изазване дизањем, гурањем, вучењем, држањем и ношењем терета коштају компаније 12,75 милијарди долара директних трошкова на годишњем нивоу, и представљају више
од 25% терета на државном нивоу. Такође, “падови на исту висину” су други по реду узрок повреда са дуготрајним последицама које директно резултирају трошковима у износу од 7,94 милијарди долара, и представљају 15,8% свих повреда.

10. Просечне казне су четвороцифрене

Просечна казна коју прописује Управа за безбедност и здравље на раду износи 1.000 долара

Током 2010. године, просечна казна коју је прописала Управа за безбедност и здравље на раду (OSHA) је из- носила 1.028 долара, а компаније су у просеку добијале више од две казне по извршеној инспекцији.